Border Terrier

De Border Terriër komt van de grens tussen Schotland en Engeland. Ook de Dandie Dinmont Terriër en de Bedlington Terriër komen uit dit gebied vandaan. Men neemt aan dat deze rassen gemeenschappelijke voorouders hebben. Het eerste geschreven document van dit ras komt uit 1880. Het is een artikel waarin de Terriërs van Northumberland en Westmoreland worden beschreven. Afhankelijk van waar hij woonde had hij een andere benaming: de Reedwater Terriër en de Coquetdale Terriër. De jagers wilden destijds een sterke hond die de vos goed uit zijn hol moest kunnen drijven maar die ook snel genoeg was om de paarden bij te houden. Zo ontstond de Border Terriër, die in 1920 als ras erkend werd door de English Kennel Club. Het is een echte werkhond gebleven en door de jaren heen qua uiterlijk niet veel veranderd.

De omgang met kinderen is erg goed. Wil je dat de hond later ook goed met soortgenoten, katten en andere huisdieren overweg kan, dan moet de hond al vroeg gesocialiseerd worden.
Hij is moedig, zich makkelijk aanpassend en een goede kameraad voor kinderen.
De Border Terriër leert relatief snel, waardoor de opvoeding van deze hond geen al te grote opgave hoeft te zijn.

De hond is graag buiten om te rennen en te spelen. Een Border die driemaal daags een blokje om mag en daarnaast altijd in huis zit, past zich wel aan aan deze situatie, maar levert toch wat levensvreugde in.

Borstel en kam de vacht minimaal één keer per week goed uit. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht zal de hond zo nu en dan ook geplukt moeten worden – laat de vacht nooit scheren! Tijdens het plukken wordt het oude en overtollige haar met de hand uit de vacht gehaald.

Komt uit: Groot-Brittanië.
Ontstaan in: 18e eeuw
Gewicht: 5 – 7 kg
Kleur: Tan, bruin, zwart, grijs
Vacht: Hard, dik, met dichte onderbeharing.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Aanhankelijk, moedig en intelligent.