Border Collie

De Border Collie of de Working Collie wordt al eeuwenlang gefokt om zijn werktalent en wordt beschouwd als ‘de beste schaapshond’ die er bestaat. Voor herders is het uiterlijk van hun hond minder belangrijk dan hun snelheid, behendigheid en talent om vee te hoeden. Ze zijn afkomstig uit Schotland en staan erom bekend dat ze met een bepaalde blik uit hun ogen de schapen in bedwang houden, zodat die in de kudde blijven. Aangezien Border Collies erg snel leren, zie je ze ook veel op gehoorzaamheidscursussen, waar ze steevast de hoogste prijzen in de wacht slepen. Ze zijn gefokt voor een zeer actief buitenleven en hebben veel behoefte aan beweging.

Als een Border Collie voldoende beweging krijgt en voldoende bezigheden heeft, gaat hij in het algemeen goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Bij gebrek aan werk zal een Border Collie zichzelf een taak toebedelen en bijvoorbeeld uw kinderen bijeen gaan ‘drijven’.
Hij is aanhankelijk, intelligent, wil graag werken, actief.

De Border Collie staat wereldwijd bekend om zijn enorme intelligentie en ‘will-to-please’. Ze pikken erg snel nieuwe commando’s op en verreweg de meeste Border Collies hebben een natuurlijke aanleg voor het drijven van vee.

Een Border Collie die niets te doen heeft, wordt een buitengewoon lastige en soms zelfs agressieve hond. Met voldoende lichaamsbeweging ben je er nog niet met dit ras. De hond moet en wilt werken en zijn lichaam en geest moeten ‘gevoed’ worden met een of meerdere taken. Het zijn perfectionisten met een constante ‘will to please’. Kortom, dit ras leeft ervoor om voor je te werken, elke dag opnieuw.

De vacht is matig lang, dicht, met zachte, dichte ondervacht; vormt manen, broek en bevedering. Ook een kortharige variant maar die wordt niet zo gewaardeerd.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 18e eeuw
Gewicht: 14 – 22 kg
Kleur: Zwart, wit, bruin, rood
Vacht: Matig lange vacht
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Intelligent, toegewijd en aanhankelijk.
Wil graag werken.