Bolognezer

De Bolognezer behoort tot de gezelschaps- honden en tot de familie van de Bichons. De Bolognezer is genoemd naar Bologna, de Italiaanse stad waaruit hij afkomstig is. Al vanaf de middeleeuwen komen er van deze witte hondjes met krulvachtjes voor op schilderijen. Zij vertonen daarop veel overeenkomsten met de hedendaagse Bolognezer, met deze uitzondering, dat ze vroeger zowel een zwarte als een witte vacht konden hebben.
Vroeger kwamen ze voor aan de hoven van de diverse koninkrijken, want ze werden vaak cadeau gedaan aan hooggeplaatste bezoekers. Ze moesten leuk en grappig zijn, een mooi verzorgde vacht hebben en gemakkelijk op de arm te dragen. Een echt sieraad dus.

De Bolognezer gaat goed om met andere honden, katten en kinderen. Hij stelt erg veel aandacht op prijs en sommige exemplaren kunnen daarom moeilijk alleen thuis worden gelaten. Ten opzichte van vreemden neemt de Bolognezer een afwachtende houding aan.
Ze zijn traag, rustig, terughoudend.De opvoeding van de Bolognezer verloopt in het algemeen probleemloos. Het zijn hondjes die gemakkelijk leren en daarnaast graag iets voor hun baas doen.Het ras is tevreden met een gemiddelde lichaamsbeweging, maar dat betekent niet dat hij een urenlange wandeling afwijst.

Komt uit: Italië.
Ontstaan in: Middeleeuwen.
Gewicht: 3 – 4 kg
Kleur: Wit
Vacht: Lang, dicht, gekruld, uitstaand, zacht, korter op de snuit.
Levensverwachting: 14 – 15 jaar
Aard: Toegewijd en levendig, volgzaam