Boheemse Terrier

Uit kruisingen tussen Schotse Terriers en Sealyham Terriers ontstond in de jaren veertig de Cesky Terrier, die ook wel Boheemse Terrier wordt genoemd. Het was de bedoeling de beste eigenschappen van beide rassen te combineren. Het resultaat van de erfelijkheidsgeleerde Frantisek Horak was een heuse Terriër met zeer veel jachtpassie. Ondanks zijn Britse achtergrond werd de Cesky Terriër in Tsjechië al snel als een soort nationale hond beschouwd. Met dit ras hadden ze een hond in huis die in holen kon kruipen en die sterk genoeg was om de vos of das aan te kunnen. In de kynologie werd de Cesky Terriër pas in 1965 erkend. Nog steeds is hij zeldzaam buiten het land van oorsprong. Daar staat hij vooral als vriendelijke, prettige gezelschapshond bekend. Sommige van de voor dit ras unieke eigenschappen, kunnen ook wijzen op een dosis Dandie Dinmont.

Zijn sociale aanleg is goed ontwikkeld, want hij kan uitstekend opschieten met soortgenoten en andere huisdieren. Daarnaast is hij iver het algemeen lief voor kinderen. Ten opzichte van vreemden kan hij een wat afwachtende houding aannemen.

Ze zijn niet agressief zonder noodzaak, ondernemend.
De opvoeding van deze hond stelt niet al te hoge eisen aan jou. Het is belangrijk dat je de pup al snel op een positieve manier laat kennismaken met allerlei mensen, dieren en situaties, zodat hij de kans krijgt evenwichtig op te groeien.

De Cesky Terrier heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Hij ravot en speelt graag, maar vindt het heerlijk u te vergezellen op wandeltochten door het bos en over de hei.

Komt uit: Tsjechië.
Ontstaan in: Jaren 50
Gewicht: 5,5 – 8 kg
Kleur: Blauwgrijs en licht koffiebruin
Vacht: Golvend, met zijdeachtige glans.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Niet agressief zonder noodzaak, ondernemend.