Old English Sheepdog

Bobtail

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:29 – 30,5 kg
Kleur:Zwart
Vacht:Overvloedig, lang, ruig en hard, met dichte ondervacht
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Schrander, moedig, evenwichtig

Veel kinderen zijn dol op de Old English Sheepdog of de Bobtail, om zijn warrelige vacht en zijn lieve aard. Gelukkig zijn Old English Sheepdogs ook dol op kinderen en daardoor aantrekkelijke gezinshonden. Het ras is ontstaan in het westen van Engeland in het midden van de 18de eeuw, als een veedrijver en schaapshond. Als veedrijvershond was hij zeer actief en nauwkeurig. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie , die kleiner en dus goedkoper was. Het is één van de oudste Herdershondenrassen van Engeland, waarvan de afkomst eigenlijk onduidelijk is. Wellicht ontstond hij in Engeland door kruising van de Briard en de Russische Ovcharka.

Mogelijks is er ook inmenging van de Bearded Collie. De eerste rasvereniging werd in 1888 in Engeland opgericht en de standaard is in de loop van de tijd weinig veranderd. De koosnaam ‘Bobtail’, de officieuze rasnaam, is afgeleid van de ingekorte staart van de werkhond, die daardoor belastingvrij was. Deze honden passen zich in allerlei omgevingen goed aan. Ze zijn intelligent en maken graag lange wandelingen. De vacht moet iedere dag worden uitgekamd en geborsteld, en vergt dus veel aandacht en inzet van de eigenaar.De Bobtail gaat bijzonder goed om met andere huisdieren, honden en kinderen. Ook bezoekers zullen door hem vriendelijk bejegend worden.

Hij is schrander, moedig, evenwichtig, niet vechtlustig, goede bewaker en kindervriend. Deze hond moet met zachte, maar consequente hand opgevoed worden. Het zal het je graag naar je zin willen maken en zelden dominant gedrag vertonen, een eigenschap die hem ook geschikt maakt voor mensen die wat minder ervaren zijn in het opvoeden van honden. Omdat de vachtverzorging een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging is, is het van belang de hond zo jong mogelijk te laten wennen aan een bostelbeurt. Zo voorkom je dat het borstelen later, wanneer de hond groter en sterker is, ontaard in een worstelpartij.

Deze hond heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig, maar wanneer je eens een dag geen kans ziet een lang eind met de hond te gaan lopen, zal hij hier beslist niet vervelend over doen.