Bloedhond

De Bloedhond heeft zo’n ongelooflijk reukvermogen, dat hij zeer oude sporen kan opnemen en uitwerken. In de Verenigde Staten geldt identificatie door een Bloedhond zelfs als wettelijk bewijs. Aan het einde van een spoor toont een Bloedhond zijn ware aard – meestal gedraagt hij zich vriendelijk tegen het opgespoorde dier. Dit is een van de oudste brakken. De Bloedhond stamt rechtstreeks af van de Belgische Sint-Hubertushond. Die werd ooit door monniken gefokt om verdwaalde pelgrims op te sporen. Deze forse, eigenzinnige brak wil veel beweging, maar door zijn vriendelijke persoonlijkheid is hij voor kenners ook geschikt als gezelschapshond.

Over het algemeen gaan Bloedhonden erg goed met kinderen om. Let erop dat de kinderen de hond niet al te erg pesten, want deze hond is zo goedaardig dat hij alles maar lijdzaam over zich heen laat komen. Bezoekers, gewenste of ongewenste, worden begroet onder het motto ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Bloedhonden kunnen heel harmonisch samenleven met honden en andere huisdieren.
Hij is verlegen, verdraagzaam, aanhankelijk, vriendelijk en gevoelig.

De nieuwbakken Bloedhond-eigenaar heeft veel geduld en tact nodig om de opvoeding te laten slagen. Het belangrijkste is echter dat je altijd consequent blijft – de Bloedhond weet namelijk zelf heel goed dat hij je kan inpalmen met zijn melancholieke blik en hij maakt hier dan ook graag gebruik van om zijn zin door te drijven. Verlang op het gebied van gehoorzaamheid niet te veel van hem. Het is en blijft een zachtaardig, eigenzinnig dier dat er van nature niet voor is bestemd om jouw bevelen op te volgen. Belast de hond niet te zwaar, bijvoorbeeld door lange wandelingen met hem te gaan maken, voordat hij volledig is uitgegroeid. De Bloedhond is een hond van formaat die erg snel groeit en hij heeft dan ook al zijn energie nodig om sterke botten, pezen en gewrichten op te bouwen.

Komt uit: België.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 36 – 50 kg
Kleur: Bruin, Tan, Zwart
Vacht: Kort
Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Aard: Vriendelijk, geduldig en nobel.