Bleu de Gascogne

 De Grand Bleu de Gascogne (of Grote Blauwe Gascogne Hound) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden, en is één van de vier types van de Chien Bleu de Gascogne. De overige drie zijn de Petit Bleu de Gascogne, de Basset Bleu de Gascogne en de Petit Griffon Bleu de Gascogne. Met zijn 72 cm schofthoogte is de Grand Bleu één van ’s werelds grootste speurhonden Het ontstaan van deze Gascogne wordt toegeschreven aan aan de handel in Fenicische honden. De Grand werd aangepast en geperfectioneerd door kruising met de Bloedhond. Zijn zijdeachtige, té grote oren, de verzonken ogen en de melancholieke persoonlijkheid zijn het bewijs van deze kruising. Het ras is echter niet zo zwaar als de Bloedhond. De Grand Bleu de Gascogne jaagt in meutes en kan zeer koude sporen volgen. Hij heeft de ‘koudste’ neus in de familie.

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de jager(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando’s van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.

Hij is rustig, vriendelijk, aanhankelijk.
Deze honden zijn niet geschikt voor het stadsleven. zij moeten op het platteland leven en wanneer zij deel uitmaken van een meute, in een kennel. Zij hebben ruimte en beweging nodig. Zij moeten regelmatig geborsteld worden. De conditie van de oren moet regelmatig gecontroleerd worden.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht Grand: 32 – 35 kg
Gewicht Petit: 18 – 22 kg
Gewicht Basset: 16 – 18 kg
Kleur: Blauw-zwart
Vacht: Kort
Levensverwachting Grand: 12 – 14 jaar
Levensverwachting Petit: 12  jaar
Levensverwachting
Basset:
12 – 13 jaar
Aard: Rustig, vriendelijk, aanhankelijk.