Bichon Frisé

 Van circustent tot in de koninklijke salon, de Bichon Frisé was overal thuis. Volgens sommigen komt hij van de Kanarische eilanden, volgens anderen uit Spanje, of uit Frankrijk. Hij stamt gedeeltelijk af van Mediterrane Bichonnetjes. Zeelieden verkochten hem in havensteden over de hele wereld. In de 12e eeuw was dit ras bij de Italiaanse adel in trek en Hendrik III was dol op dit soort Bichonnetjes. In Frankrijk werd de Bichon Frisé dan ook de lieveling van de rijken, maar na de Franse Revolutie, toen de leefstijl veranderde, werd de Bichon circushond en moest hij kunstjes doen om de kost te verdienen. De rasnaam betekent ‘krulharig schoothondje’. Hij is energiek en heeft een sterke persoonlijkheid.

Bichons zijn van nature sociale honden die zich het prettigst voelen als ze deel uitmaken van een gezin en overal mee naar toe mogen. Vanwege hun sociale aard gaan ze goed om met zowel soortgenoten, andere huisdieren als kinderen.
Ze zijn levendig, vrolijk en aanhankelijk.

Aangezien het hier om slimme hondjes gaat die al snel in de gaten hebben wat er van ze verwacht wordt, zal de opvoeding je niet voor grote problemen stellen.
De Bichon Frisé past zich qua beweging aan aan jow situatie.

Je moet elke dag de vacht grondig uitkammen en daarnaast moet het haar regelmatig bijgeknipt worden omdat het anders te lang wordt. Net als veel andere honden met een bewerkelijke vacht wordt ook de Bichon Frisé in een bepaald toilet geknipt. Deze toiletten kunnen per land verschillen. Wil je de vacht mooi wit houden, dan moet je de Bichon Frisé regelmatig met een goede hondenshampoo wassen. Controleer op gezette tijden of de haren rond de ogen de oogbol niet irriteren en gebruik zo nu en dan een goede lotion om traanstrepen tegen te gaan. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en verwijder losse haren en vuil uit de gehoorgang. De Bichon Frisé verhaart niet – de dode haren blijven in de borstel achter.

Komt uit: België Frankrijk.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 3 – 6 kg
Kleur: Lang
Vacht: Kort
Levensverwachting:  14 jaar
Aard: Gelukkig, speels en energiek