Berner Sennenhond

Komt uit:Zwitserland
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:Zwitserland
Kleur:Zwart, wit, Tan
Vacht:Lange vacht
Levensverwachting:10 – 12 jaar
Aard:Intelligent, vriendelijk en alert.

Toen Romeinse soldaten het gebied binnen- trokken dat nu Zwitserland heet, hadden zij grote waak- en oorlogshonden bij zich. In het nieuwe land paarden deze honden met plaatselijke herdershonden en uiteindelijk ontstonden daaruit vier aparte Zwitserse Sennenhonden. De Berner Sennenhond uit het kanton Bern heeft een lange vacht en werd de populairste. Ze werkten als boerderijhond ( zie de naam ‘sennen’ : betekent boerderij of sennenhut ) en trokken karren voor kaasmakers en wevers. 

In de 19de eeuw was het ras bijna verdwenen, maar het werd in ere hersteld onder supervisie van professor Albert Heim.

Tegenwoordig zijn Berner Sennenhonden populaire gezelschapshonden. De Sint Bernard, de Rottweiler en de New Foundlander zijn verwant aan de Berner Sennenhond.Berner Sennen zijn over het algemeen lief voor kinderen, die ze dan ook in bescherming zullen nemen.

Als de honden al op jonge leeftijd vertrouwd zijn geraakt met katten en andere huisdieren, zullen ze zich in hun nabijheid altijd keurig gedragen. Een Berner Sennenhond is een goede waakhond, maar hij zal nooit agressief blaffend achter het tuinhek heen en weer springen.

Onbekenden die het terrein betreden, worden luidkeels aangekondigd en goed in de gaten gehouden. Als het nodig is, staat de Berner Sennenhond paraat. Sommige Berner Sennenhonden kunnen ten opzichte van soortge-noten wat dominant optreden.

Ze zijn waardig, aanhankelijk en waakzaam.De Berner Sennenhond moet op een evenwichtige, consequente en zeer zeker liefdevolle manier worden grootgebracht. Hij is een snelle en liergierige leerling die erg gevoelig is voor de stem van zijn baas. Laat een opgroeiende hond nooit trappen lopen of zich op een andere manier te zwaar belasten. Het dier heeft al zijn energie nodig om goede en sterke botten, pezen en gewrichten op de bouwen.

Met deze hond moet je er regelmatig op uit, want hij is dol op veel beweging. Laat hem als dat mogelijk is onaangelijnd rennen en spelen. Zorg ervoor dat een jonge hond voldoende rust krijgt en voldoende kan slapen. Neem hem daarom (nog) niet mee op lange en vermoeiende wandelingen. De Berner Sennenhond is geen hond die wegloopt, aangezien zijn gevoel voor de grenzen van zijn territorium zeer goed is.