Berghond van de Estrela

Portugese Herdershond

Cão da Serra da Estrela

Komt uit:Portugal
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:30 – 50 kg
Kleur:Reebruin, rood-gestroomd zwart-gestroomd
Vacht:Vacht kan zowel kort als lang zijn.
Levensverwachting:14 – 15 jaar
Aard:Hecht zich heel erg aan zijn baas.

Ook wel Portugese Herdershond en Cão da Serra da Estrela genoemd. De Berghond van de Estrela komt uit Portugal en stamt uit de 19e eeuw. Vroeger en tegenwoordig wordt hij veelal gebruikt om de kudde te bewaken. Hij is nog niet zo erg lang in België en Nederland aanwezig, en veel exemplaren van dit ras zijn regelrecht uit Portugal geimporteerd. Omdat het een zuivere gebruikshond is, is hij uitgerust met veel zelfvertrouwen. Dat hebben honden die een kudde begeleiden – als waker of als hoeder – nodig. Maar dat betekent wel dat wie een Estrela wil opvoeden, zelf ook stevig in zijn schoenen moet staan.

Dat moet iemand zijn die gevoel voor honden heeft en tegen wie de Estreia kan opzien. Vanwege de zelfverzekerdheid van zijn hond, komt de eigenaar nog weleens voor verrassingen te staan. De Estrela is zeer intelligent, dus hij leert gemakkelijk en kan ook prima worden opgevoed. Maar hij behoudt zijn eigen inbreng, en wil niets tegen zijn zin doen.

Sommige Estrela’s zijn zo gesteld op hun vrijheid, dat ze de neiging hebben weg te lopen. Toch gebeurt dat meestal alleen als de hond bijvoorbeeld te weinig vrijheid en bewegingsruimte heeft.De Berghond van de Estrela hecht zich heel erg aan zijn baasje. En blijft deze ook trouw. Met kinderen kan hij goed overweg. Iets wat de Berghond van de Estrela graag doet is werken. Hij wil graag een functie hebben binnen het gezin. Ook naar vreemden toe is de Berghond van de Estrela vriendelijk.

Veel beweging is wat de Berghond van de Estrela nodig heeft. Dagelijks lange wandelingen maken is een must. Ideaal is een grote tuin voor hem.

De vacht kan zowel kortharig als langharig zijn. Créme / bruin / rood / grijs / gestroomd zijn de mogelijke kleuren van de vacht. Ondanks de lange vacht, klit deze niet snel. Veel borstelen is dus niet nodig.