Bergamasco

De Bergamasco is, in de bergstreken in het noorden en midden van Italie, een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Het ras stamt naar verluidt af van de Franse Briard, maar ook is er verwantschap met de Zuid- europese herdershonden, bijvoorbeeld de Hongaarse Puli en Komondor. De opvallende vacht van de hond trekt altijd aandacht. Buiten zijn vaderland komt de hond slechts weinig voor. Hij is niet alleen een goede herdershond, maar ook een goede waakhond.

Als je je Bergamasco goed socialiseerdt, zal de omgang met andere huisdieren geen problemen geven. Dit ras gaat over het algemeen goed om met kinderen. Het heeft zelfs de neiging de kinderen te beschermen tegen pesterijen van andere kinderen. De Bergamasco is een uitstekende waakhond, wat betekent dat eventuele inbrekers een zeer onprettige verrassing te wachten staat wanneer je het huis met een bezoek ‘vereren’. Bergamasco’s zijn een beetje gereserveerd ten opzichte van onbekenden.

Ze zijn waakzaam, moedig, betrouwbaar.
Bergamasco’s zijn niet echt moeilijk op te voeden; sosialiseer ze als jonge hond goed en blijf altijd consequent en duidelijk tegen de hond.

Dit ras heeft relatief veel beweging nodig. Je kan de hond deze beweging bieden door met hem te gaan wandelen. Op een goed omheind terrein zal de Bergamasco in zijn eigen bewegingsbehoefte voorzien. Hij is een echte werkhond, die absoluut niet op een flat thuishoort.

Komt uit: Italië.
Ontstaan in: Oudheid
Gewicht: 26 – 38 kg
Kleur: Zwart, zilvergrijs, merle, grijs, lichtbruin, licht fawn, zwartbruin
Vacht: Lang, enigszins golvend en wolig, op de rug harder; neiging tot strengvorming
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Waakzaam, moedig, betrouwbaar.