Beauceron

Buiten Frankrijk is hij niet erg bekend, maar de Beauceron of Chien de Beauce (of herdershond van Beauce) wordt in Frankrijk als de nationale veedrijver beschouwd. Hij komt echter niet uit de streek van Beauce, maar net als zijn neef de Briard, uit de streek van Brie in Frankrijk. Het is een oud ras, dat al in de 16de eeuw wordt genoemd. Vroeger zou hij zijn gebruikt bij de jacht op wilde zwijnen en als bewaker van de kudde. Ook moet hij volgens sommigen als oorlogs-, speur- en reddingshond hebben gewerkt. Maar hij staat ook samen met koningen afgebeeld op schilderijen, wat nog eens bevestigt dat hij door alle Fransen erg werd en nog altijd wordt gewaardeerd. Tegenwoordig werkt hij in Frankrijk nog steeds als drijver van schapen en koeien, maar ook als politiehond. Hij is gehoorzaam en trouw en past zich ook als gezelschapshond vrij makkelijk aan, zolang hij maar veel te doen krijgt. Dit ras komt niet alleen in streek van Beauce of van Brie, maar in heel Frankrijk voor.

Een goed gesocialiseerde en opgevoede Beauceron gaat onder normale omstandigheden goed om met kinderen, en ook andere honden en huisdieren zullen dan geen problemen geven.

Kalm, intelligent, gehoorzaam, zo nodig fel.
Een consequente en liefdevolle opvoeding en veel beweging en contact met zijn baasje zijn onontbeerlijk voor een evenwichtige ontwikkeling van een jonge Beauceron. Wordt hem dat onthouden, dan kan neurotisch of agressief gedrag het gevolg zijn. Laat hem als pup op een positieve manier kennis maken met allerlei mensen, dieren, dingen en situaties.

Een Beauceron neemt geen genoegen met driemaal daags een blokje om. Maak regelmatig lange wandelingen, waarbij de hond zo nu en dan de kans krijgt onaangelijnd te rennen en te spelen.

De vacht van de Beauceron heeft niet veel verzorging nodig. Zo nu en dan borstelen, met name in de ruiperiode, is voldoende.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 30 – 39 kg
Kleur: Driekleurig, zwart en tan, harlequin, zwart en roest
Vacht: Niet al te kort, meer dan 2 cm, dik en stevig, glad aanliggend.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Kalm, intelligent, gehoorzaam, zo nodig fel.