Bearded Collie

De Bearded Collie is een oud Schots herdershonden-ras waarvan de geschiedenis tot ca 1540 te achterhalen is. Er bestaat een document uit 1514 waarin melding wordt gemaakt van 3 honden die meekwamen met een pools schip. Deze honden leverden uitstekend werk en werden geruild tegen enkele schotse schapen. Waarschijnlijk is met gebruikmaking van deze honden het ras ontstaan waarvan onze Bearded Collies afstammen. Aan de andere kant zijn er ook onderzoekers die beweren dat het oorspronkelijke ras al tijdens de Romeinse invallen ( ca. eerste eeuw na Christus ) in Schotland aanwezig was. In oude afbeeldingen zal de gemiddelde liefhebber slechts met moeite de huidige Bearded Collie herkennen. Het is – na de tweede wereldoorlog- de grote verdienste van mevr. G.O.Willison ( Bothkennar) geweest het ras meer bekendheid te geven. In 1957 kwam de eerste Bearded Collie naar Nederland en in 1959 werd hier het eerste nest geboren.

Deze honden kunnen goed opschieten met kinderen, huisdieren en andere honden. Ook vreemden worden in de regel uitbundig begroet.

Ze zijn schrander, aanhankelijk, onvermoeidbaar, zeer energiek en lief voor kinderen.De Bearded Collie is een intelligente hond die snel leert. Een harde opvoeding heeft op deze hond geen effect. Je kan hem het beste met zachte hand spelenderwijs opvoeden. Geef veel vrolijke commando’s en loftuitingen, en leg vooral niet te veel druk op de hond, want dat verpest zijn open en vrolijke karakter.

Qua beweging past de Bearded Collie zich aan aan de situatie, maar je kan hem geen groter plezier doen dan door regelmatig met hem de wijde natuur in te trekken. Bearded Collies hebben absoluut geen neiging om weg te lopen, integendeel, ze blijven dicht bij je in de buurt.

Ze hebben een lange, harde, vlak aanliggende bovenvacht en dichte, zachte ondervacht.

Komt uit: Groot-Britannië.
Ontstaan in: 16e eeuw
Gewicht: 18 – 27 kg
Kleur: Wit, zwart, bruin, Tan, Grey
Vacht: Lange harde vacht
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Lief,  levendig en speels.