Bassethound

Oorspronkelijk een Franse brak. Om wild uit dichte begroeiing te kunnen drijven, staat hij zeer laag op zijn benen. Zijn naam is dan ook afgeleid van het Franse woord voor laag, namelijk ‘bas’. Hij lijkt misschien traag, maar is zeer zelfstandig en volhardend: een eeuwenoude, zeer intelligente jachthond. Zijn gladde, dichte vacht en korte benen zijn ideaal voor het werk in laag kreupelhout. De BassetHound is niet alleen een fervente jachthond, maar ook een vriendelijke, toegewijde gezinshond. Wel moet hij veel bewegen. In Amerika werd het ras een rage nadat een puppy in 1928 op de omslag van Time Magazine stond om de aandacht op de jaarlijkse grote hondenshow te vestigen.

Deze honden zijn prima kameraadjes voor kinderen, en gelukkig kunnen ze ook goed opschieten met soortgenoten en andere dieren. Tegen vreemden zijn ze vriendelijk, maar als ze onraad ruiken, zal je zeer zeker hun zware blaf kunnen horen. Deze bijzondere honden kunnen niet zo goed tegen alleen zijn. Wanneer je van tevoren al weet dat je jouw hond elke dag meerdere malen alleen moet laten, doe je er goed aan geen Basset te nemen.
Ze zijn rustig, eigenwijs en, aanhankelijk.

BassetHounds zijn eigenzinnige dieren, wat wil zeggen dat ze nu niet direct uitmunten in het opvolgen van commando’s. Maar met een consequente aanpak en veel geduld kan je deze honden zeker het een en ander bijbrengen. Een jonge Basset mag je nooit uitputten door hem bijvoorbeeld te lange wandelingen te laten maken. De jonge hond heeft namelijk al zijn energie nodig om een goed en sterk gestel op te bouwen.

Een BassetHound is een hond vallend onder de groep “lopende honden” daarom ook heeft een Basset minimaal een keer per dag een stevige wandeling nodig van ca. een uur. Liefst lekker los lopende in het park/bos o.i.d. Dat uiteraard pas als ze de grootste groei achter de rug hebben. Na een maand of 6 begint u de uitlaat beurten op te bouwen. Binnen een maand lopen ze dan al flink mee. Daarnaast kunt u de basset dan 3 x per dag een kortere wandeling geven.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 16e eeuw
Gewicht: 18 – 27 kg
Kleur: Tan, wit, rood, bruin, zwart
Vacht: Kort
Levensverwachting: 12 jaar
Aard: Zacht, rustig en toegewijd