Basset Griffon Vendéen

De Basset Griffon Vendeen is het district aan de Franse west kust waar dit zeer oude ras vandaan komt. Na de Franse Revolutie stond het op het punt uit te sterven, maar zoals zo vaak met andere rassen is gebeurd, werd het gered door geengageerde fokkers. Het kleine slag – petit – en het grote – grand – kwamen oorspronkelijk uit dezelfde nesten en pas in 1950 kreeg de grand een eigen status als een afzonderlijke varieteit van het ras. Oorspronkelijk joegen deze honden in meutes of zgn. packs, maar later is deze jachtvorm bijna opgehouden te bestaan en is men overgegaan op alleenjagende honden. De Grand Basset Griffon Vendeen is een tamelijk langzaam jagende hond en wordt gebruikt voor verschillende soorten wild.

Honden en andere huisdieren, maar ook kinderen en visite worden over het algemeen probleemloos geaccepteerd onder het motto ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’.Ze zijn eigenzinnig, zelfstandig. trouw, eenmanshond.
Dit ras is wat eigenzinnig van aard, wat wil zeggen dat je niet de illusie mag koesteren er ooit een perfect luisterende hond van te maken. Toch kan je de hond met de juiste aanpak en veel geduld best het een en ander leren.

Omdat deze Bassets redelijk veel beweging nodig hebben, moet je ze regelmatig meenemen op lange wandelingen. In
hun land van herkomst worden ze voornamelijk als meutehond voor de jacht gehouden. De Grand Basset Griffon Vendéen wordt gebruikt voor de jacht op haas en ree. De honden passen zich in de regel erg goed aan als je ze als gezinshond wilt houden.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 18 – 20 kg
Kleur: Oranje en wit, fawn en black, driekleurig, black en tan, zwart-wit, lemon en wit.
Vacht: Hard, niet te lang, vlak aanliggend.
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Eigenzinnig, zelfstandig. trouw, eenmanshond.