Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne stamt af van de grote Griffon Fauve de Bretagne. De Basset is een mutatie, de korte poten zijn een erfelijke toevalligheid. Dit maakt hem uitermate geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. Bretagne bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig terrein, zodat men een hond fokte die korter van rug is dan andere Bassets. Een langere hond zou over de kop slaan, wanneer hij in volle vaart achter wild een heuvel afrent. Rugproblemen zijn bij dit ras dan ook onbekend. In de 14e eeuw was de Fauve de Bretagne al bekend. De dochter van Lodewijk XI, Anne de Beaujeu, bezat al een Fauveteef waaruit de beroemde lijn jachthonden, “Bauds” genaamd, ontstond.

De Griffon Fauve bestaat nog steeds. De Franse Club du Fauve de Bretagne acht deze hond minder geschikt als huishond. De hond wordt gebruikt voor de jacht op wildzwijn en wordt gehouden in meutes. De Basset is in Frankrijk een populaire jachthond geworden. Een jager heeft er meestal twee of drie. Met een kleine meute wordt vooral op konijn en haas gejaagd, maar ook fazant, vos en wild zwijn behoren tot hun prooi. De meute zoekt ’t wild op geeft luid (blaft) en drijft ’t wild naar de jager.Met kinderen kan deze hond prima opschieten, en harmonieus samenleven met andere honden en huisdieren is ook geen enkel probleem. Zoals voor bijna alle honden geldt, moet de Basset Fauve de Bretagne al op jonge leeftijd gesocialiseerd worden met katten en andere huisdieren.

Ze zijn levendig, ondernemend, vriendelijk.
De Basset Fauve de Bretagne is met zijn uitstekende neus een jachthond in hart en nieren. Om te voorkomen dat hij deze kwaliteiten gaat gebruiken op een boswandeling, leer je hem al op jonge leeftijd dat hij op jouw bevel naar je toe moet komen.

Dit ras heeft een gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Laat de hond regelmatig lekker rennen en spelen. In onder andere Frankrijk wordt deze Basset voornamelijk gebruikt als meutehond en ingezet voor de konijnenjacht.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 16 – 18 kg
Kleur: Rood, lichtbruin, tarwe
Vacht: krullend en zonder garnituur aan het hoofd.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Levendig, ondernemend, vriendelijk.