Basset Artésien Normand

De Basset Artèsien Normand vind rond de 19de eeuw zijn oorsprong uit de twee type Basset d’Artois en de basset Normand in noord en midden Frankrijk. Deze honden waren van normale beenlengte en werden gebruikt voor de jacht te paard. Later heeft Leon Verrier deze twee samen gebracht en zo ontstond de Basset Artèsien Normand. Bas is laag in het Frans. Deze honden waren minder vlug en dus ook te voet te volgen. Pas in 1938 werd het ras erkent door de Sociètè Canine. Eeuwen lang beschikte voornamelijk mensen van adel een Basset meute.

Nog steeds zijn er kastelen in Frankrijk waar kennels in takt zijn gebleven. De Basset werd voornamelijk gebruikt voor het moe jagen van wild. Hij is zeer spoor vast en heeft een heldere bijzonder krachtige blaf, hij is laagbenig dus goed in te zetten op de minder begaanbare plaatsen voor de jacht op hazen en konijnen. Ook nu word hij nog wel gebruikt voor de jacht, de klassieke wijze van jagen de ’Venerie’ word in Frankrijk nog wel bedreven, maar is in ons land moeilijk te realiseren. Daarom wordt hier gebruik gemaakt van de slipjacht. Daarbij word het spoor van bv een haas geïmiteerd.Deze hond leeft in zijn land van herkomst voornamelijk in een meute en kan het dan ook prima vinden met andere honden. Als je hem al vroef socialiseer meet katten en andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren later geen problemen geven. Hoewel bezoekers luid worden aangekondigd, kunnen ze rekenen op een warm onthaal.Hij is aanhankelijk, trouw, eigengereid, vrolijk, veel jachtpassie.

Hoewel de Basset een beetje eigenzinnig is, kan je hem met veel geduld, liefde en volharding best het een en ander bijbrengen. Wees wel consequent.Ga met deze Basset regelmatig wat langere stukken wandelen, maar pas op: als hij een wildspoor ontdekt, kan hij er wel eens vandoor gaan – wat eigenlijk voor de meeste honden uit deze groep geldt. Mocht dit onverhoopt toch eens gebeuren, leg dan op de plaats waar je de hond bent kwijtgeraakt een kledingstuk of iets anders neer waar jouw geur aan zit. Tien tegen een dat je hond de volgende morgen of na een aantal uren weer op die plaats vindt.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 17e eeuw
Gewicht: 14,5 – 15,5 kg
Kleur: Bruin-wit, driekleurig, rood-wit, zwart-wit,  zwartbruin
Vacht: Kort en dicht
Levensverwachting: 13 – 15 jaar
Aard: Vrolijk, veel jachtpassie.