Basenji

Afrikaanse volkeren zouden honden van dit type al aan de Egyptische farao’s ten geschenke hebben gegeven. Ze lijken namelijk wel iets op de honden die in oud-Egyptische graven zijn afgebeeld. De naam Basenji betekent in de bantoe-taal ‘inheems’. Al eeuwen werken deze ‘primitieve’ honden als staande jachthond, retriever en lopende hond (ze zijn zelfs vervaarlijke Afrikaanse ratten van tien kilo de baas). De Basenji ( of Congo Dog ) is een middenslag hond met een zijdeachtige, vaak roodbruine vacht. Hij maakt een jodelend geluid als hij blij is. Door zijn alerte, speelse, vriendelijke en gehoorzame aard, is de Basenji een fijne gezel-schapshond. Hij wast zich door zijn vacht te likken.

Tot op zekere hoogte gaan deze honden redelijk goed om met kinderen, al zullen ze de hond in zijn waarde moeten laten, maar Basenji’s zullen zich nooit ontpoppen tot echte speelkameraadjes. Van nature zijn Basenji’s tegenover vreemden wat gereserveerd en hebben ze een grote drang hun baas te beschermen. De omgang met andere honden verloopt in de regel probleemloos. Vergeet niet dat de Basenji van oorsprong een jachthond op klein wild is en dat het daarom verstandig is de hond al vroeg met katten en andere huisdieren vertrouwd te maken.
Het is een Intelligente en aanhankelijke hond

Wanneer je een perfect luisterende gezinshond wilt, kan je beter uitkijken naar een ander ras. Basenji’s zijn onafhankelijke stijfkoppen die niet eenvoudig op te voeden zijn. Het vergt heel veel inlevingsvermogen en slimmigheid van een toekomstige eigenaar om hem goed te laten luisteren, en zo nu en dan kan een correctie op z’n plaats zijn. Je doet er trouwens ook geen goed aan deze hond te willen omvormen tot een perfect luisterend dier, omdat je daarmee het karakter van de hond geweld aan doet.

Dit ras past zich aan jouw omstandigheden aan, wat betekent dat de hond goed op een flat kan leven, mits je vaak genoeg met hem gaat wandelen.

Komt uit: Midden-Afrika.
Ontstaan in: Oudheid
Gewicht: 9,5 – 11 kg
Kleur: Bruin, Tan, Zwart, wit, goud
Vacht: Kort
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Aanhankelijk, intelligent en speels