Barzoi

Komt uit:Rusland
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:35 – 48 kg
Kleur:Zwart, wit, rood, lichtbruin, brindle, crème
Vacht:Lang in lengte, en kan vlak, golvend of krullend zijn.
Levensverwachting:11 – 13 jaar
Aard:Kalm, terughoudend, vredelievend, wantrouwend tegen vreemden

In Tolstoj’s beroemde boek Oorlog en Vrede wordt beschreven hoe met de Barzoi op wolven wordt gejaagd. Koppels van deze snelle Russische windhonden achtervolgden en grepen wolven.

De Barzoi stamt af van de oude Russische Windhond, met invloed van Krim- en Bergwindhonden. Hij was geliefd bij tsaren en was in adellijke kringen een waardevol geschenk. Net als alle windhonden jaagt de Barzoi niet op zijn reuk- , maar op zijn gezichtsvermogen. Ondanks zijn sierlijke uiterlijk is hij een zeer moedige hond. Hij is goedaardig, tenzij hij wordt geprovoceerd. Verder is hij nogal gereserveerd, vooral tegen mensen die hij niet goed kent.

De hond houdt niet van opdringerige (vreemde) mensen. Deze waardige honden kunnen redelijk met oudere kinderen opschieten, maar zijn beslist ongeschikt als speelkameraadjes. Ze houden van hun rust en absoluut niet van ruwe spelletjes en dergelijke.

Over het algemeen zijn ze prima met andere, gelijkgestemde honden te houden. Het is verstandig ze zo vroeg mogelijk te socialiseren met katten en andere huisdieren, maar het blijven altijd (zicht)jagers, wat inhoudt dat een wegvluchtend dier het jachtinstinct bij een Barzoi naar boven haalt.

Hij is kalm, terughoudend, vredelievend, wantrouwend tegen vreemden.
De opvoeding moet op basis van wederzijns respect plaatsvinden. De honden die tot dit ras behoren, zijn niet erg gehoorzaam, dus verwacht geen wonderen, maar breng ze wel het meest elementaire bij.

De Barzoi mag binnenshuis dan rustig en bijna onopvallend zijn, buitenshuis heeft hij veel ruimte nodig om veel, heel veel te kunnen lopen en rennen.

In sommige landen, waaronder Nederland, is het verboden wind-honden los te laten lopen.

Over het algemeen vindt de Barzoi het heerlijk als hij naast de fiets mee mag lopen, maar wees alert: een Barzoi kan het op zijn heupen krijgen als hij een prooi in het vizier krijgt, dan moet je snel kunnen reageren.