Australian Cattle Dog

In het midden van de 19de eeuw hadden emigranten in Australië goede honden nodig om het vrij lopend vee van het land naar Sydney te drijven. De Engelse ‘Smithfield’-veedrijver was niet opgewassen tegen het terrein en door zijn voortdurend geblaf sloegen de koeien op hol. Er werden allerlei kruisingshonden als veedrijver uitgeprobeerd; met weinig succes. Uiteindelijk werd er na zestig jaar van kruisen een sterke, gehoorzame en harde werker gevonden. Hij was een mengeling van de Dingo, de Collie, de Dalmatiner, de Bull Terriër, de Bobtail en de Kelpie.

Hij werd ‘Queensland Heeler’ of ‘Blue Heeler’ gedoopt en de veedrijvers waren erg in hun sas met deze stille, vinnige maar niet al te veeleisende veedrijver. De Queensland Heeler is zo veelzijdig dat hij niet alleen vee, maar ook paarden, geiten en zelfs eenden kundig en met veel zwier kan drijven en bewaken. De moderne rasnaam, Australische Veedrijvershond, beschrijft zowel zijn afkomst als zijn functie. Het uiterlijk van dit ras wordt overheerst door symmetrie, kracht en inhoud.

Dit ras gedraagt zich voorbeeldig ten opzichte van soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Een voorwaarde voor dit voorbeeldige gedrag is wel dat ze al op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn. Ze zijn attent, waakzaam, zeer trouw en wantrouwig tegenover vreemden.

De Australian Cattledog is een zeer intelligente hond die graag wat leert en ook graag werkt. De opvoeding is daarom vrij eenvoudig. Je doet ze te kort als je niet met hem gaat werken. Een Australian Cattledog die zich verveelt, wordt ronduit lastig. Hij gaat zichzelf fan allerlei taken toebedelen die je waarschijnlijk wat minder op prijs zult stellen.
Het ras waartoe de Australian Cattledog behoort, heeft veel beweging, maar vooral ook veel bezigheden nodig om hem lichamelijk en geestelijk in topconditie te houden. Wil je een gezinshond waar je niet al te veel mee hoeft te doen, dan is deze hond niet geschikt.

De beharing is hard, vlak, liggend stokhaar met korte, dichte ondervacht.

Komt uit: Australië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 16 – 20 kg
Kleur: Grijs, Rood, Zwart
Vacht: Kort
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Sterke geest, loyaal en liefdevol