Turkse Angora

 

 De Turkse Angora heeft zijn naam te danken aan de Turkse hoofdstad Ankara, die vroeger de naam Angora droeg. Het is een van de oudste kattenrassen, en misschien zelfs het oudste halflangharige kattenras. Vreemd genoeg komt het ras pas de laatste tijd weer wat in de schijnwerpers.

Deze halflangharige, bevallige katten vinden langzaam steeds meer aanhangers bij kattenliefhebbers en fokkers. Het zijn dan ook bijzonder mooie katten met een intelligente uitstraling. Ze worden in veel verschillende kleuren gefokt, maar effen wit is de oorspronkelijkste kleur. Een raskenmerk is de als zijde aanvoelende halflangharige vacht. Samen met onder meer de Noorse Boskat, de Maine Coon en de Siberische kat behoort de Turkse Angora tot de halflangharige natuurrassen.

Turkse Angora’s zijn actieve, extroverte katten met een uitgesproken sociaal karakter naar mensen toe. Hun intelligentie komt tot uitdrukking wanneer ze ergens hun zinnen op gezet hebben: in korte tijd weten ze deuren en keukenkastjes te openen. Dit is waarschijnlijk ook een gevolg van de enorme nieuwsgierigheid die de meeste Turkse Angora’s bezitten. Alles wat het huis binnenkomt, van een tas met boodschappen tot de visite, worden uitgebreid besnuffeld en gekeurd.

Turkse Angora’s zijn speels en ondernemend: balletjes en andere speeltjes zullen goed in de smaak vallen. Katten van dit ras zijn zeer gesteld op gezelschap van mensen en hebben soms de neiging zich aan een bepaalde persoon in het bijzonder te hechten. Velen maken er een gewoonte van het ‘uitverkoren’ gezinslid dat thuiskomt met een zacht, beleefd stemgeluidje te verwelkomen.

Turkse Angora’s geven veel aandacht en liefde, maar ze verwachten van u een even grote toewijding. Laat uw Turkse Angora nooit lang alleen in een buitenren of een apart kamertje.

Als u veel van huis bent. kunt u beter helemaal geen Angora aanschaffen, of juist twee, zodat ze wat ‘aanspraak’ aan elkaar hebben.

Over het algemeen kunnen ze uitstekend opschieten met andere katten en ook de omgang met honden stuit zelden op problemen. Er zijn echter ook Turkse Angora’s bekend die zo dol zijn op ‘hun’ mensen dat ze deze maar moeilijk kunnen delen met andere katten, al is dit beslist geen regel.

Omdat deze elegante katten een eerlijk en evenwichtig karakter hebben. kunnen ze het normaal gesproken goed vinden met kinderen. Als ze echter te grof of ruw behandeld worden, laten ze dit zeker weten, al zullen ze de kinderen niet ruw behandelen.
Turkse Angora’s kunnen wennen aan het lopen aan een tuigje; er zijn er ook die uit zichzelf propjes apporteren.

Ontstaan in:  1970
Gewicht: 2 – 5 kg
Levensverwachting: 15  jaar
Kleur: alle kleuren behalve, chocolate, lilac, cinnamon, fawn en de colourpoint- en Burmees aftekening
Huid: halflangharig, fijn, glad, geen ondervacht
Aard: Energiek,
Uitbundig.