Amerikaanse Staffordshire Terrier

Komt uit:Amerika
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:18 – 23 kg
Kleur:Zwart, wit, tan, bruin
Vacht:Stokharig
Levensverwachting:12 jaar
Aard:Dominant, moedig, intelligent, doortastend.

De Amerikaanse Staffordshire Terrier heeft een bijzonder stoer, sterk lichaam. Hoewel hij maar ongeveer 48 cm hoog is, kan hij bijna 25 kg wegen. Voor zijn grootte is hij enorm sterk. 

Dat is ook goed te zien aan zijn bijzonder gespierde lichaam en zware hoofd. Hij is gefokt uit kruisingen tussen allerlei bulldogs en terriërs. Ooit werd hij gebruikt als vechthond in kleine vechtarena’s (pits). Vandaar hun bijnaam Pit Dog of Pit Bull Terriër.

De Amerikaanse ‘Staff’ van nu is een vriendelijke hond, hoewel hij in zijn hart altijd een terriër blijft. Vasthoudendheid is een karaktertrek.

De honden van dit ras zijn prima gezinshonden, mits het gezin consequent is en goed kan omgaan met een sterke, onstuimige hond. In de regel zijn ze lief voor kinderen. Hij zal huis en haard goed bewaken en katten en andere huisdieren accepteren als hij daar al vroeg vertrouwd mee is geraakt. Sommige exemplaren zijn wat strijdlustig ten opzichte van andere honden.

Hij is buitengewoon moedig, intelligent, doortastend. De American StaffordShire is niet geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met honden. Leer hem al op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem, want eenmaal volwassen zijn deze honden ontzettend sterk. Deze StaffordShire kan door middel van een goede en consequente opvoeding erg veel leren.

Geef een American StaffordShire veel beweging. Ze lopen graag naast de fiets en zijn altijd te porren voor balspelletjes; daarnaast apporteren ze graag. De beharing is stokharige, korte, dichte vacht.