Alaskan Malamute

Komt uit:VS
Ontstaan in:de oudheid
Gewicht:39 – 56 kg
Kleur:Bruin-wit, Gray & White, Sable en wit, Seal & wit, Rood-wit, Zwart-wit
Vacht:Niet lang, maar dicht, dik, grof met dichte, olieachtige, wollige ondervacht.
Levensverwachting:12 jaar
Aard:Speels, Toegewijd, Loyaal, Vriendelijk, Waardig, Aanhankelijk

De Alaskan Malamute, een imposante pool hond, heeft zijn rasnaam te danken aan de Malamutes, een Inuit-volk. Niemand weet precies hoe zijn vroege voorouders in Alaska terecht kwamen, maar deze honden pasten zich in ieder geval prima aan de ijzige omstandigheden aan.

Ze trokken slee‘en, hoedden kariboes en zouden zelfs op ijsberen hebben gejaagd. Het ras ging bijna verloren door allerlei inkruisingen.

Toegewijde liefhebbers hebben het van de ondergang gered. Jarenlang hebben deze energieke doordouwers een belangrijke rol gespeeld in expedities op de noordpool en de zuidpool.

Alaskan Malamutes gaan in het algemeen erg goed om met kinderen – eigenlijk zijn ze vriendelijk tegen iedereen, wat er de reden van is dat ze nu niet bepaald geschikt zijn als waakhond. Ten opzichte van andere honden van hetzelfdegeslacht kunnen ze wat dominant gedrag vertonen, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Katten zijn niet de geschiktste huisgenoten voor dit ras, tenzij je de hond al op jonge leeftijd aan katten gewend hebt.

Hij is aanhankelijk, vriendelijk, intelligent, gehoorzaam, lief voor kinderen. Ondanks zijn vriendelijke aard moet deze hond met een vaste hand worden opgevoed. De Malamute heeft dus een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die het karakter van de Malamute goed begrijpt.

De hond heeft veel, heel veel beweging nodig. Wanneer je van tevoren al weet dat je geen zin hebt om dagelijks minimaal een uur met de hond te gaan fietsen, kan je beter niet aan dit ras beginnen. Malamutes voelen zich zowel binnens- als buitenshuis op hun plaats, maar ze zijn niet graag alleen. Laat deze hond alleen aangelijnd uit of zorg er voor dat hij goed onder appel staat – hij wil nog wel eens de benen nemen.