Akbash

Komt uit:Turkije
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:41 – 55 kg
Kleur:Wit-bruin
Vacht:Dik en beschermend
Levensverwachting:10 – 11 jaar
Aard:Rustig, zelfverzekerd, moedig.

De Akbash is een zeldzaam ras maar zeer elegant. Het ras is 3000 jaar geleden in West-Turkije ontstaan en is ontwikkeld door herders om te dienen als veehoeder. Ze werden selectief gefokt vanwege hun witte kleur, zodat ze zich konden onderscheiden van roofdieren..


De Akbash beschikt over een opvallende verschijning en trots gedrag. Ze nemen hun hoeder-positie zeer serieus en hebben de kracht, moed en de grootte om te vechten en te jagen op roofdieren. De Akbash is waaks en beschermend voor hun grondgebied, familie en vee.

Akbash’s zijn niet aan te raden voor onervaren mensen. Ze doen het best in een huis met oudere kinderen of familieleden en huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. De Akbash zal agressief reageren naar binnendringende honden en blijft achterdochtig en afstandelijk tegenover vreemden. Dit ras is aanhankelijk, trouw, onafhankelijk en zacht. Akbash’s zijn ideaal als erf bewakers en als huisdier.

Frequente borstelen is nodig om verharing tot een minimum te beperken. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is met behulp van een milde shampoo. Een bekend gezondheidsprobleem bij de Akbash is heupdysplasie.

De Akbash heeft een dubbele vacht. De ondervacht is dicht en zacht, de bovenvacht bestaat uit lange  ruwe haren. De vacht is er in twee verschillende lengtes: middellang of lang. De middel-lange vacht is plat en geeft de Akbash een strak uiterlijk. De lange vacht is vaak golvend maar nooit krullend.

Als hij uitsluitend gehouden wordt als een metgezel, dan heeft de Akbash vroegtijdige intensieve en constante socialisatie nodig. Dit ras heeft een onafhankelijk karakter en zal vaak aarzelen als het een commando krijgt van de baas. De Akbash is niet geschikt om in een appartement te houden. Het best is een veilig omheinde tuin of een landelijke omgeving waar ze in staat zijn om rond te kunnen lopen.