Airedale terrier

In het midden van de 19de eeuw bestond er in Groot-Brittannië de Black and Tan Terriër. Het was een hond die bekend stond om zijn moed, goede zichtsver-mogen en goed gehoor. Maar hij had geen fijne neus en kon niet goed zwemmen. Door kruisingen met Otterhounds kon hij in het water jagen. Het eindresultaat, de Airedale Terrier, heeft alle goede eigenschappen van beide voorouders. De rasnaam is afgeleid van het dal van de rivier de Aire. Omdat ze zo betrouwbaar zijn, waren Airedales in Engeland tijdens de oorlog in dienst van het leger.

Over het algemeen gaan Airedale Terriers goed om met katten en andere huisdieren, en met kinderen zijn ze erg gedudlig. Ten opzichte van andere honden kan de Airedale wat dominant zijn, maar dit is ook afhankelijk van de opvoeding en de hond in kwestie.
Hij is actief, waaks, vrolijk en, vriendelijk

De Airedale Terrier is intelligent genoeg om snel door te hebben wat er van hem verlangd wordt. Probeer de training zo afwisselen mogelijk te maken, want als de hond steeds weer hetzelfde commando moet opvolgen, wordt hij koppig. Hij moet de oefeningen echt een uitdaging vinden.

De Airedale Terrier heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Driemaal daags een blokje om met daarnaast spelenin de tuin zorgt voor voldoende lichaamsbeweging. De honden zijn normaal gesproken dol op balspelletjes, zwemmen en apporteren, en kunnen als ze eenmaal zijn uitgegroeid prima naast de fiets lopen.

Beharing: Hard, dicht, draadachtig met korte, zachtere ondervacht.

Komt uit: Groot Brittanië
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 20 – 23 kg
Kleur: Zwart, tan, bruin
Vacht: Harde draadachtige beharing
Levensverwachting: 13 jaar
Aard: Vriendelijk, flexibele en moedig