Afghaanse 

windhond

Komt uit:Afghanistan.
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:23 – 27 kg
Kleur:Zwart, wit, bruin, goud
Vacht:Lange vacht
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Waardig, intelligent, onafhankelijk.

Afghaanse windhond
Laat u door zijn elegante uiterlijk niet in de war brengen. Onder zijn overvloedige vacht schuilt een Oosterse windhond met veel kracht en snelheid en een ongetemd, fier karakter.

Ooit jaagde hij samen met valken. Zelfs sneeuwluipaarden en wolven behoorden tot de prooi. In de 19de eeuw brachten Britse officieren deze hond mee naar Engeland. Sommige warentypische berg-windhonden; latere importen waren vaak eleganter. Daardoor ontstond er onenigheid over het ideale type. Als u zijn onafhankelijk karakter weet te waarderen en veel zorg besteedt aan zijn fijne, overvloedige vacht, heeft u aan hem een liefdevolle huishond.Reuen kunnen soms wat dominant zijn ten opzichte van andere reuen.

Met kinderen zullen ze prima kunnen samenleven, maar wel op voorwaarde dat de kinderen de hond niet pesten en hem in zijn waarde laten. In dit opzicht is de Afghaanse Windhond waarschijnlijk het beste op zijn plaats in een gezin met oudere kinderen. Een reeds aanwezige kat in huis zal de hond wel accepteren, maar houd er altijd rekening mee dat de meeste Afghanen alles zullen achtervolgen wat snel wegrent – dat zit ze nu eenmaal in het bloed.

Afghaanse Windhonden zijn geen honden voor onervaren mensen. Door hun onafhankelijk karakter zijn Afghanen moeilijk op te voeden en zullen ze nooit perfect luisteren.

Afghanen reageren averechts wanneer je probeert met slaan en schreeuwen hun respect al te dwingen. Als je de hond met een strakke, maar zachte hand leidt, kan je de Afghaan best het een en ander bijbrengen.

Dit ras heeft erg veel beweging nodig. Ga daarom elke dag met de hond fietsen, zodat hij zijn enorme energie kwijt kan, maar houd ook nu weer rekening met zijn jachtinstinct. Laat een Afghaan alleen onaangelijnd rennen op een terrein waar hij niet weg kan, anders wil hij nog wel eens de benen nemen. In verband met zijn bewerkelijke vacht is het bijna onmogelijk een show- en rencarrière te combineren.