Bengaalse kat

 Bengaalse kat of Bengaal

Dit ras heeft een weelderige vacht. Vanwege de afkomst van een wilde kat is het betrouwbare karakter een eerste doelstelling van de fokprogramma’s. Hoewel het aantal Bengalen nog betrekkelijk klein is, worden er overal rasclubs opgericht. Zo zijn er in Groot-Brittannië drie aparte clubs, hoewel er maar een paar 100 katten zijn. In het begin van de fokkerij zijn er enkele ongewenste genen binnengekomen; voor verdunning, lang haar en vlekken, maar ook een Siamezen patroon waaruit hele bijzondere sneeuw tinten zijn ontstaan. Met zijn robuuste aantrekkelijke voorkomen belooft de toekomst van de Bengaal wel wat.

De geschiedenis van het ras

Toen Jean Sugden in 1963 een Aziatische tijgerkat in Californië kocht en deze paarde met een huiskat, was haar zorg; het voortbestaan van de tijgerkat. Tien jaar later vervolgde Dr. Willard Centerwall van de universiteit van Californië deze vermenging om de Aziatische tijgerkat te testen op weerstand tegen het kattenleukemie virus. Het onderzoek was teleurstellend, maar hieruit ontstond wel de Bengaal. Dr. Centerwall gaf acht van zijn kruisingskatten aan Jean, die door huwelijk nu Mill heette. De eerste Bengaal werd door Jean Mill in 1983 geregistreerd. Aanvankelijk was dit een nerveuze familie, maar verdere ontwikkeling heeft voor een minder schuw was gezorgd. De eerste kruisingen waren met huiskatten maar toen het tijgerachtige vel verscheen, werden exemplaren gekruist met een Indiase straatkat en Egyptische Mau.

Het karakter

Zijn jachtinstinct en beweeglijkheid is groter dan bij de gemiddelde kat. De kittens zijn baldadig. De kater heeft de reputatie veel vriendelijker te zijn dan de poes, dat vaak erg onafhankelijk is en  temperamentvol, extreem in zowel het uiten van woede als van haar tederheid. Hoewel de kat sociaal is tegenover honden en haar soortgenoten, kan hij soms ook wild gedrag vertonen. De Bengaal houdt van lichaamsbeweging en is gek op water. Hij heeft ruimte nodig. Hij is vrij eenkennig naar z’n baasje toe, die veel tijd aan hem moet besteden. Veel aandacht maakt hem even aanhankelijk als iedere andere kat. Hij heeft een zachte stem. De verzorging is eenvoudig.

Ontstaan in:  1983
Komt uit: Verenigde Staten
Gewicht: 5,5 – 10 kg
Kleur: Brown tabby. Siamese tabby ” snow ” genoemd.
Huid: Korte en fijne haren, dik en weelderig zacht aanvoelend.
Aard: Actieve, aanhankelijke en intelligente kat.